Bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem

Bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem

Pieczone placuszki z jabłkami, poppingiem z amarantusa i rodzynkami - bez glutenu i cukru. Puszyste, sycące i lekko słodkie. Na dodatek proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Dobre na śniadanie, kolację lub przekąskę - domową lub w teren :)
Placki jaglano-bananowe z nutą czekoladowo-korzenną

Placki jaglano-bananowe z nutą czekoladowo-korzenną

Pieczone placuszki bananowe bez cukru, z dodatkiem wartościowej kaszy jaglanej, odżywczej i wzmacniającej organizm. Do tego nuta czekoladowa w postaci karobu (zdrowszej alternatywy kakao) oraz przyprawy korzenne. Zrobiłam je całkiem przypadkiem, na szybko, by wykorzystać zalegające banany i kaszę - i okazały się strzałem w dziesiątkę  :) 
Sos pomidorowy z przecieru (passaty)

Sos pomidorowy z przecieru (passaty)

Pomidory w naszym menu goszczą bardzo często, zwłaszcza w sezonie. Poza sezonem wspomagam się sklepowymi przecierami. Tym razem proponuję prosty w wykonaniu sos z gotowego przecieru (passaty). Ten sosik pomidorowy nadaje się praktycznie do wszystkiego - do dań z makaronem, ryżem lub kaszą, do zapiekanek, do pizzy, jako smarowidło do pieczywa lub sos do maczania / ketchup.
Bulion warzywny

Bulion warzywny

Naturalny, wegetariański bulion bez soli, który najczęściej stosuję do przyrządzania zup, ale także ryżu i kasz - nie tylko risotto i kaszotto, również do zwykłego gotowania. Wtedy danie zupełnie inaczej smakuje :-) Bulionu z warzyw można użyć także jako bazę do sosów.


Mus z daktyli i syrop daktylowy

Mus z daktyli i syrop daktylowy

naturalne zamienniki cukru

Zdrowy dodatek do wypieków, deserów, dań i napoi. Tego naturalnego składnika używam zamiast cukru, kiedy ma być słodko.
Placki z batata z orkiszem

Placki z batata z orkiszem

na słodko

Szybkie i proste, pieczone placuszki z batata i ze zdrowym orkiszem. Na słodki posiłek lub przekąskę bez cukru.
Pasta z awokado i czosnku

Pasta z awokado i czosnku

Prosta pasta do kanapek, do zrobienia w kilka minut. Pyszna i zdrowa alternatywa dla masła - tylko z dwóch składników. Naturalny antybiotyk i bogactwo zdrowych tłuszczów w jednym.
Pasta z żółtka i oliwy

Pasta z żółtka i oliwy

dobra na kanapki i nie tylko

Pasta, w minimalnej wersji dwuskładnikowa, dobra nie tylko przy początkach BLW. U nas używana do smarowania pieczywa, zamiast lub do masła.
Akcesoria do BLW, czyli jak zapanować nad bałaganem (i dzieckiem)

Akcesoria do BLW, czyli jak zapanować nad bałaganem (i dzieckiem)

Jak uprościć sobie BLW i szybciej ogarnąć bałagan? Wystarczy kilka przedmiotów, żeby karmienie dziecka wiązało się z mniejszym sprzątaniem i mniejszą częstotliwością prania ubranek. Te akcesoria przydają się zwłaszcza na początku rozszerzania diety.
Pierwsze posiłki BLW, czyli co i jak podawać na początek rozszerzania diety

Pierwsze posiłki BLW, czyli co i jak podawać na początek rozszerzania diety

Jeśli wiemy już czym jest BLW i kiedy można zacząć przygodę z rozszerzaniem diety tą metodą, czas na praktykę. Co podawać na pierwsze posiłki i w jakiej formie serwować jedzenie maluszkowi?
1  2  3  4  5  6