Placki owsiano-marchewkowe

Placki owsiano-marchewkowe

na słodko

Pieczone, owsiane placuszki z marchewką to kopalnia zdrowia tylko z czterech składników. Placuszki są sycące, odżywcze, lekko wilgotne i słodkie, choć bez cukru. Placuszki świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub przekąska - nie tylko w domu, także w terenie.
Borówkowy budyń jaglany

Borówkowy budyń jaglany

Domowy budyń borówkowy na bazie kaszy jaglanej, bez dodatku cukru. Samo zdrowie w owocowo-jaglanej, pysznej postaci :) Można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje przygotowany na mleku kokosowym, lecz można też użyć krowiego. Do wykonania budyniu można wykorzystać inne owoce (świeże lub mrożone), na przykład maliny, jagody, truskawki. 
Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

jak zrobić je w domu

Jak zrobić domowe mleko kokosowe? Jest to bardzo proste. Do wykonania mleka koko potrzebujemy tylko dwóch składników - wiórków kokosowych (niesiarkowanych) oraz wody. W stosunku do mlek sklepowych, z kartonów lub puszek, domowe jest tańsze i bez dziwnych dodatków w składzie. A jak smakuje... :)
Muffinki owsiane z borówkami

Muffinki owsiane z borówkami

owocowa owsianka inaczej

Alternatywa dla klasycznej owsianki, świetna do BLW. Te muffinki owsiane z owocami są bardzo proste w wykonaniu, a efekt jest pyszny, bardzo odżywczy i zdrowy. Muffinki są wilgotne w środku, miękkie, zwarte i pełne owoców. Można wykorzystać inne owoce (świeże lub mrożone), na przykład maliny, jagody, truskawki. 


Muffinki czekoladowo-bananowe

Muffinki czekoladowo-bananowe

bez glutenu, cukru, sody i proszku do pieczenia

Wilgotne i sycące babeczki, o smaku lekko gorzkiej czekolady. Zdrowe i uzależniające :) Bez dodatku mąki (rolę zagęstnika pełni karob / kakao), sody i proszku do pieczenia. Idealne na słodką przekąskę bez cukru, deser lub do zabrania w teren.
Paszteciki ze szpinakiem

Paszteciki ze szpinakiem

z kruchego ciasta

Lubicie szpinak? Jeśli tak to pokochacie te paszteciki z kruchego ciasta. Koniecznie spróbujcie, gwarantuję że to wcielenie szpinaku przypadnie Wam do gustu, a szpinakosceptyczni przekonają się do tego warzywa :)
Bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem

Bezglutenowe placki jabłkowe z amarantusem

Pieczone placuszki z jabłkami, poppingiem z amarantusa i rodzynkami - bez glutenu i cukru. Puszyste, sycące i lekko słodkie. Na dodatek proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Dobre na śniadanie, kolację lub przekąskę - domową lub w teren :)
Placki jaglano-bananowe z nutą czekoladowo-korzenną

Placki jaglano-bananowe z nutą czekoladowo-korzenną

Pieczone placuszki bananowe bez cukru, z dodatkiem wartościowej kaszy jaglanej, odżywczej i wzmacniającej organizm. Do tego nuta czekoladowa w postaci karobu (zdrowszej alternatywy kakao) oraz przyprawy korzenne. Zrobiłam je całkiem przypadkiem, na szybko, by wykorzystać zalegające banany i kaszę - i okazały się strzałem w dziesiątkę  :) 
Sos pomidorowy z przecieru (passaty)

Sos pomidorowy z przecieru (passaty)

Pomidory w naszym menu goszczą bardzo często, zwłaszcza w sezonie. Poza sezonem wspomagam się sklepowymi przecierami. Tym razem proponuję prosty w wykonaniu sos z gotowego przecieru (passaty). Ten sosik pomidorowy nadaje się praktycznie do wszystkiego - do dań z makaronem, ryżem lub kaszą, do zapiekanek, do pizzy, jako smarowidło do pieczywa lub sos do maczania / ketchup.
Bulion warzywny

Bulion warzywny

Naturalny, wegetariański bulion bez soli, który najczęściej stosuję do przyrządzania ryżu i kasz - nie tylko risotto i kaszotto, również do zwykłego gotowania. Wtedy danie zupełnie inaczej smakuje :) Bulionu z warzyw można użyć także jako bazę do zup czy sosów.
1  2  3  4  5