Muffinki gruszkowe z amarantusem, bezglutenowe

Muffinki gruszkowe z amarantusem, bezglutenowe

Puszyste, mięciutkie i wilgotne babeczki, naładowane gruszkami i poppingiem z amarantusa - a dzięki temu pełne witamin, minerałów i cennych składników. Lekko słodkie, choć dominuje w nich charakterystyczny smak amarantusa. To propozycja na smaczne, sycące i pożywne śniadanko - choć u nas babeczki podjadamy czasami przez cały dzień ;-)
Placki owsiane z jabłkami i gruszkami

Placki owsiane z jabłkami i gruszkami

Pieczone placuszki z płatkami owsianymi, jabłkami, gruszkami i cynamonem. Idealne śniadanko, które na długo nasyci oraz dostarczy energii i siły. Taka zapiekana, owocowa owsianka jest bogata w białko, aminokwasy, szereg witamin i minerałów, przeciwutleniacze, błonnik i cenne kwasy tłuszczowe - a to wszystko za sprawą owsa i naszych rodzimych owoców :)
Pierogi leniwe - delikatne, najlepsze

Pierogi leniwe - delikatne, najlepsze

Pyszne pierożki leniwe w tradycyjnym wydaniu, proste do wykonania nawet dla gotujących inaczej :) Można serwować w wersji ugotowanej lub podsmażone na maśle klarowanym  - wtedy pierogi stają się mocno puszyste. Dzięki małej ilości mąki i braku białka są delikatne, rozpływające się w ustach - zwłaszcza w wersji podsmażonej.
Placki jaglano-dyniowe, bezglutenowe

Placki jaglano-dyniowe, bezglutenowe

Sezon w pełni, więc dodaję dynię gdzie się da. Tu występuje w wersji lekko słodkiej, z wartościową i bardzo odżywczą kaszą jaglaną, wzmacniającą organizm (podobnie jak dynia). Jeśli nie przepadacie za smakiem dyni to mam dobrą wiadomość - w ogóle jej nie czuć w tych plackach, dlatego jest to dobry patent do przemycania zalet tego warzywa do naszej diety :)


Muffinki owsiano-dyniowe z jabłkiem

Muffinki owsiano-dyniowe z jabłkiem

Dyniowa owsianka z piekarnika - lekko słodka, w formie miękkich i wilgotnych babeczek. Te łatwe i szybkie w wykonaniu muffinki dostarczą energii na długo, a także zadbają o odporność organizmu. Babeczki są pożywne, zaspokajające głód na długo i wciągające :)
Placki dyniowo-morelowe, bezglutenowe

Placki dyniowo-morelowe, bezglutenowe

Dynia w wersji na słodko w pieczonych plackach. Jedyne słowa mojego malucha, jakie słyszę podczas konsumpcji tych placuszków, to naglące "jesce!" :) Gwarantuję, że zarówno maluchy jak i duzi (i nie mówię tu o dzieciach) pokochają te placuszki. Dzięki zawartości dyni wzmocnimy nimi odporność i dostarczymy szereg cennych składników.
Mus z dyni

Mus z dyni

Dynia - smaczne warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych, na dodatek w sezonie kosztuje grosze. Czego chcieć więcej? Jeśli nie przepadamy za smakiem dyni w zupach czy daniach obiadowych, możemy przemycać ją w wersji na słodko - w plackach, ciastach, ciasteczkach, muffinkach czy owsiance. Mus dyniowy z przepisu można wykorzystać do przeróżnych potraw :)
Makaron z sosem awokado

Makaron z sosem awokado

ekspresowy i orzeźwiający

Ekspresowy, zielony obiad, praktycznie bez gotowania (trzeba ugotować makaron :). Orzeźwiający i idealny na ciepłe dni. Sos z awokado, pomidora, limonki, bazylii, czosnku i oliwy wystarczy jedynie zblendować. Uwielbiam takie dania, które są nie tylko szybkie w wykonaniu, ale także bardzo zdrowe i odżywcze.
Za co kocham BLW - wrażenia po roku stosowania

Za co kocham BLW - wrażenia po roku stosowania

BLW stosuję od nieco ponad roku (na chwilę pisania tego wpisu), kiedy to mój maluch ukończył 5,5 miesiąca. Jakie są moje wrażenia po tym czasie? Za co kocham BLW? :) Zobacz jakie są największe zalety tej metody żywienia według mnie.
Mini-omlety z pomidorem

Mini-omlety z pomidorem

Proste w wykonaniu, dwuskładnikowe mini-omlety to coś, co trafia nie tylko do mojego malucha, ale także do mnie :) To przepis i wykonanie taty malucha, który jest domowym mistrzem naleśników i przewracania na patelni. Omleciki goszczą u nas na śniadanie, to fajna alternatywa dla placków, owsianki, naleśników czy kanapek.
1  2  3  4  5