Pasta z żółtka i oliwy
dobra na kanapki i nie tylko
Ten przepis jest tak prosty, że zastanawiałam się, czy w ogóle umieszczać go na blogu. Ale w końcu ma być prosto, a poza tym sama wpadłam na ten banalny dodatek dość późno :-)
U nas pasty najczęściej używamy do smarowania pieczywa. Nie ma to jak tradycyjny, świeży chlebek z dobrej piekarni (a najlepiej z domowej) :-) Pasty używam zamiast masła lub razem z masełkiem.
Do żółtka można dodać nieco więcej oliwy niż w przepisie, aby pasta miała bardziej "smarowalną" konsystencję. Niemniej ostrożnie z ilością, bo może wyjść zbyt gorzkie, zwłaszcza w przypadku niemowlaka.
Dla kogo?
6m+ bez dodatku rzeżuchy, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki BLW).
10m+ z rzeżuchą.
Składniki na pastę z żółtka i oliwy:
- 1 jajko
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie: mały pęczek kiełków rzeżuchy (powyżej 10 m)
Przepis na pastę z żółtka i oliwy:
- Jajko gotujemy na twardo (przez około 7-10 minut). Po ugotowaniu i przestudzeniu jajka, obieramy skorupkę i zdejmujemy białko. Żółtko rozgniatamy w miseczce widelcem.
- Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy.
- Opcjonalnie siekamy kiełki rzeżuchy i mieszamy z pastą.