Ciasto z pulpą kokosową, na słodko bez cukru

jak wykorzystać wiórki po mleku kokosowym


Ciasto z wiórkami kokosowymi (pulpą po mleku), bez cukru
 

Lubimy domowe mleko kokosowe, dlatego dość często je przyrządzam. Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do zrobienia koko-mleka (co zajmuje kilka minut) to polecam to zrobić choćby ze względu na to pyszne ciasto. Wilgotne w środku, "konkretne", słodkie choć bez śladu białego cukru. I tym razem bez bananów w charakterze słodzika ;-) Zamiast tego użyłam m. in. suszonych moreli i musu daktylowego. Co prawda nie czuć ich smaku w cieście, ale doskonale spełniają rolę składnika słodzącego. Kokos też robi swoje.
Tym razem nie będę się rozpływać nad właściwościami składników (choć mogłabym "popłynąć" z suszonymi owocami i kokosem), bo po cieście raczej nikt nie oczekuje, że będzie zdrowe ;-)
Ten przepis powstał, bo szukałam sposobu na "pozbycie się" cyklicznie zalegającej w lodówce pulpy/wiórków po mleku kokosowym. W efekcie będę chyba jeszcze częściej robić mleko, bo to ciacho  jest pyszne ;-)
Myślę, że można też użyć suchych wiórków, bez uprzedniego robienia mleka (jeśli np. mamy mleko kokosowe ze sklepu). Tylko namoczyłabym je wcześniej w mleku kokosowym i dodała razem z nim. Natomiast masło można spróbować zastąpić olejem kokosowym, jeśli nie w całości to częściowo.



Dla kogo?
10m+

Składniki na ciasto z wiórkami kokosowymi:
  • wiórki kokosowe (niesiarkowane), powstałe po przyrządzeniu mleka kokosowego z tego przepisu (mleko przyrządzane ze 100 g wiórków)
  • 125 ml mleka kokosowego
    (1/2 szklanki)
  • 3 jajka
  • 100 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 150 g mąki pszennej
    (ok. 1 szklanka + 2 czubate łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g suszonych moreli, niesiarkowanych
    (ok. 13 sztuk)
  • 70 g musu z daktyli
    (ok. 2 bardzo czubate łyżki)
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (lub 1 czubata łyżka miodu - wyłącznie po 1 roku życia)
  • 1 średnie lub duże jabłko (do posypania ciasta)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania boków formy
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis na ciasto z wiórkami kokosowymi:
  1. Przygotowujemy okrągłą foremkę o średnicy ok. 24 cm, wykładamy spód papierem do pieczenia. Natłuszczamy boki formy.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy.
  3. Żółtka, mleko, mus z daktyli, morele (pokrojone na mniejsze części - w zależności od możliwości blendera), syrop klonowy (lub miód - po 1 rż), roztopione i przestudzone masło blendujemy na jednolitą masę.
  4. Obrane i pozbawione gniazd jabłka kroimy na małą kostkę.
  5. Do masy przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną, mieszamy składniki. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  6. Nastawiamy piekarnik na 165 stopni z włączonym termoobiegiem.
  7. Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników.
  8. Wylewamy ciasto do formy, wyrównujemy, posypujemy równomiernie jabłkiem i wstawiamy do piekarnika.
  9. Pieczemy w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Potem można jeszcze zostawić ciasto na parę minut z uchylonymi drzwiami piekarnika.

Ciasto z wiórkami kokosowymi, bez cukru
Ciasto z wiórkami kokosowymi, bez cukru, dla dzieci
Ciasto z wiórkami po mleku kokosowym, bez cukru
Ciasto z pulpą po mleku kokosowym, na słogko bez cukru


Oceń przepis
Podziel się
  Komentarze (3)
Aguita
Aguita
29.01.2019 13:14 odpowiedz
Bardzo podoba mi się ten przepis! Zastanawiam się czy ciasto uda się, jak dodam mąkę orkiszową albo w ogóle jakąś bezglutenową typu ryżowa/kokosowa?
BLW papu
BLW papu
30.01.2019 14:45 odpowiedz
Można zastąpić mąką orkiszową, ale może ona nadać gorzkawy smak, dlatego w jej wypadku dodała bym więcej słodziwa (syropu / miodu, daktyli lub owoców suszonych). Podobnie z mąką jaglaną. Ryżowa czy gryczana myślę, że też będzie OK. Kokosowa bardziej chłonie wilgoć, więc dodałabym jej mniej. Można też zamienić mąkę pszenną tylko częściowo, jeśli nie ma potrzeby eliminacji glutenu.
Jeśli planujesz użyć innej mąki niż pszenna to proponuję zrobić ciasto najpierw z mniejszej ilości składników (np. 2/3) :-)
Jula
Jula
13.02.2020 20:18 odpowiedz
Świetny przepis! Robiłam to ciasto już 2 razy, za każdym razem wychodzi trochę inne, ale zawsze przepyszne. A jedną z największych zalet jest to, że pulpa kokosowa nie ląduje w koszu. Przy okazji zastanawiałam się, czy zamiast jabłek nadadzą się jakieś inne owoce? Np. maliny?
  Dodaj komentarz