Placki z batata z orkiszem

 

Szybkie i proste, pieczone placuszki z batata i ze zdrowym orkiszem. Na słodki posiłek lub przekąskę bez cukru, już dla najmłodszych.
Uwielbiam placki, zwłaszcza na słodko - goszczą one w maluchowym menu niemal codziennie . Głównie na śniadanie lub kolację, czasem także w postaci przekąski. Placki są też świetne do zabrania w teren. Te placuszki są łatwe w wykonaniu, pyszne i sycące. Oprócz tego mają piękny kolor :)


Dla kogo?
6m+, ale nie w ramach pierwszych posiłków (zobacz co podawać na pierwsze posiłki BLW).

Składniki na placki z batata z orkiszem:
  • 2 jajka
  • 1 duży batat
    (ok. 230 g)
  • 1 duży, dojrzały banan (im bardziej dojrzały tym słodsze będą placki)
    (ok. 230 g)
  • 1 średnie jabłko
    (ok. 160 g)
  • 60 g mąki orkiszowej (ok. 1/2 szklanki)
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania papieru do pieczenia
     
Przepis na placki z batata z orkiszem:
  1. Blendujemy jajka i banany do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do głębszego naczynia.
  2. Batata obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do naczynia z masą.
  3. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na drobnych oczkach tarki do naczynia z masą. Mieszamy składniki do równomiernego połączenia się.
  4. Makę orkiszową przesiewamy porcjami przez sitko do naczynia z masą i mieszamy do połączenia się składników.
  5. Przygotowujemy dwie blachy (jedna raczej nie wystarczy, chyba że używamy mniejszej ilości składników). Na blachy wykładamy papier do pieczenia i smarujemy go olejem kokosowym lub masłem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C z włączonym termoobiegiem.
  6. Masę plackową nakładamy na blachy.
    1 bardzo czubata łyżka = 1 placek - wychodzi około 18 placków.
  7. Pieczemy przez około 25 minut, do zarumienienia.





Przepis w języku angielskim: BLW Sweet potato fritters