Jaglanka czekoladowa z wiśniami

 

Kasza jaglana na słodko, o smaku czekoladowo-wiśniowym. Szukałam odmiany dla naszych ulubionych wariacji jaglanki (kokosowo-bananowej i dyniowo-jabłkowej), a że w lodówce zalegały rozmrożone wiśnie (nie mogę doczekać się owoców lata) to powstało to cudo-śniadanie. Nie będę skromna, bo ta "kaszka", jak to mówi maluch, jest bosko przepyszna :-)  Nie dość, że postawi na nogi, dostarczy energii, zaspokoi apetyt na słodkie, to dzięki właściwościom kaszy jaglanej uodporni i wzmocni organizm.
No dobrze, ale po co dbać o odporność wiosną czy latem?  Przecież jest ciepło, dzieci nie chorują tak często, infekcji jest o wiele mniej niż jesienią czy zimą. W wiosenno-letnim okresie często odpuszczamy zdrowe nawyki żywieniowe, dajemy sobie pewną taryfę ulgową. Niestety, gdy zaczyna się jesień, temat wraca jak bumerang. Dlatego o odporność powinniśmy dbać przez cały rok, bo jej budowanie to długofalowe, a nie jednorazowe działanie. Nie wystarczy raz czy dwa zjeść posiłku, wzmacniającego odporność, by cieszyć się zdrowym i "zahartowanym" organizmem. Mikroflora bakteryjna jelit potrzebuje czasu, by się odbudować - i nie dzieje się to w tydzień czy dwa. Pamiętajmy o tym, że odporność bierze się z brzucha i wspierajmy ją nawet wtedy, gdy nie ma sezonu chorobowego :-)
W przepisie możemy wykorzystać świeże lub mrożone owoce. Ważne, aby świeże owoce były dojrzałe i nie były kwaśne, natomiast mrożone owoce rozmrażamy przed przygotowaniem dania. Ja użyłam wiśni, bo maluch je wyjątkowo polubił, a poza tym nieziemsko pasują do smaku czekoladowego. Ale może Was poniesie ochota na inne owoce? Truskawki, maliny czy pomarańcze będą świetnie pasować do tego dania.


Dla kogo?
7m+

Składniki na jaglankę czekoladową z wiśniami:
  • 60 g kaszy jaglanej (nieugotowanej)
    (1/3 szklanki)
  • 250 ml mleka kokosowego (najlepiej dodać sporo śmietanki, zbierającej się na wierzchu mleka - wtedy jaglanka będzie bardziej kremowa)
    (1 szklanka)
  • 2 łyżki syropu daktylowego (można zastąpić mlekiem kokosowym)
  • 2-3 średnio czubate łyżeczki musu z daktyli
  • 1/szklanki wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 1 płaska łyżeczka karobu lub kakao (kakao po 1 rż)
  • 1 średni banan, dojrzały (z brązowymi plamkami)
  • 1 łyżka morwy białej (lub inne suszone owoce, niesiarkowane)

Przepis na jaglankę czekoladową z wiśniami:
  1. Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Jeśli nie namoczyliśmy kaszy wcześniej - przepłukujemy ją kilkukrotnie w zimnej wodzie. U mnie w pozbyciu się goryczkowego posmaku najlepiej działa kilkugodzinne moczenie kaszy, ponadto kasza jest wtedy bardziej kremowa po ugotowaniu.
    Przepłukaną kaszę przelewamy obficie wrzątkiem.
  2. Do garnka wlewamy mleko i  syrop z daktyli. Doprowadzamy do lekkiego zagotowania, następnie zmniejszamy ogień do minimum. Wsypujemy kaszę i gotujemy około 20 minut na minimalnym ogniu, aż do wchłonięcia płynu przez kaszę.
  3. Po wsypaniu kaszy obieramy banana i kroimy w małą kostkę. Morwę białą (lub inne suszone owoce) kroimy na małe kawałki.
  4. Na trzy-cztery minuty przed ugotowaniem kaszy dodajemy do niej mus z daktyli, suszone owoce, banana oraz karob lub kakao. Wszystko razem mieszamy. Po ugotowaniu kaszy dodajemy wiśnie i mieszamy. Zostawiamy wszystko jeszcze na chwilę pod przykrywką. Smacznego :-)