Piernikowe muffinki owsiane z jabłkami
  • Liczba porcji:
    12

 

Piernikowe muffinki owsiano-jabłkowe powstały na fali świątecznych wypieków. Korzennych smaków jeszcze nie mamy dość, wobec czego przyprawa do piernika idzie w ruch w przeróżnych daniach. W oczekiwaniu na Święta, w przerwie między pierniczkami i piernikiem, robimy taką oto pieczoną owsiankę. Zamysł babeczek był śniadaniowy, ale teoria teorią, a łasuchowanie łasuchowaniem :-) Oczywiście w przypadku niemowląt i małych dzieci trzeba dozować te przyjemności (ze względu na sporą zawartość cynamonu), ale dorosłych nie obowiązują aż takie limity ;-)


Dla kogo?
10m+
Przepis zawiera dość sporą ilość cynamonu (w przyprawie do piernika). W związku z tym, że cynamon należy spożywać z umiarem (zwłaszcza w przypadku dzieci poniżej 1 roku życia), niemowlęta nie powinny jeść zbyt dużej ilości muffinek. Najlepiej używać cynamonu cejlońskiego, który w stosunku do "zwykłego" cynamonu ma mniejszą zawartość kumaryny (substancji o potencjalnym działaniu toksycznym, jeśli przekroczy się jej dzienną, tolerowaną dawkę).

Składniki na piernikowe muffinki owsiane z jabłkami:
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
    (1 i 1/2 szklanki)
  • 2 duże lub 3 średnie jabłka
    (ok. 500 g)
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka kokosowego lub krowiego
    (1/2 szklanki)
  • 30 g mąki orkiszowej
    (ok. 3 czubate łyżki)
  • 2-3 średnio czubate łyżeczki przyprawy do piernika *
  • 1 średnio czubata łyżeczka karobu
  • 20 g miodu (wyłącznie po 1 roku życia, ok. 1 lekko czubata łyżka) lub 1-2 łyżki syropu klonowego
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania foremek
* Przyprawę do piernika przygotowuję z proporcji około: 45 g cynamonu (najlepiej cejlońskiego), 10 g imbiru, 10 g goździków, 8 g gałki muszkatołowej, 5 g kardamonu.

Przepis na piernikowe muffinki owsiane z jabłkami:
  1. Przygotowujemy foremki na muffinki - smarujemy je olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
    Z podanych proporcji przygotowuję 12 muffinek.
  2. Jajko wbijamy do głębszej miski i bełtamy widelcem. Dodajemy mleko, słodziwo*, przyprawę do piernika, karob i płatki owsiane. Wszystko razem mieszamy do równomiernego połączenia się składników.
    * Jeśli używamy miodu, który nie jest płynny, możemy go najpierw rozpuścić w lekko podgrzanym mleku. Przed dodaniem do jajek ostudzić.
  3. Obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Zostawiamy połówkę jednego jabłka (do posypania babeczek z wierzchu), resztę jabłek ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z masą muffinkową i mieszamy składniki. Pozostałą połówkę jabłka kroimy na małą kostkę.
  4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  5. Do masy dodajemy mąkę i mieszamy.
  6. Masę przekładamy łyżką równomiernie do foremek na muffinki. Posypujemy babeczki jabłkiem pokrojonym w kostkę, dodatkowo możemy lekko powciskać kostki jabłka, by zatopiły się w cieście.
  7. Pieczemy w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Po 20 minutach włączamy grzanie od dołu (z włączonym termoobiegiem) i pieczemy babeczki jeszcze przez 10 minut. Po wyjęciu z piecyka czekamy do ostygnięcia muffinek.