Pierogi leniwe - delikatne, najlepsze
Pyszne pierożki leniwe w tradycyjnym wydaniu, proste do wykonania nawet dla gotujących inaczej :) Można serwować w wersji ugotowanej lub podsmażone na maśle klarowanym - wtedy pierogi stają się mocno puszyste. Dzięki małej ilości mąki i braku białka są delikatne, rozpływające się w ustach - zwłaszcza w wersji podsmażonej.
Przepis taty malucha. Większość przepisów na pierogi zawiera całe jajka, co sprawia że leniwe nie są tak miękkie i wymagają więcej mąki - trudniej jest je zrobić z małą ilością mąki (ciasto jest mocno klejące). Zastosowanie samych żółtek upraszcza sprawę i sprawia, że pierogi są delikatniejsze i smaczniejsze :)
Dla kogo?
9m+
Składniki na pierogi leniwe:
- 450 - 500 g sera białego półtłustego
- 3 żółtka
- 50 - 60 g mąki pszennej
(ok. 1/2 szklanki) - 1-2 łyżki syropu klonowego (lub 2 łyżki miodu - wyłącznie po 1 roku życia)
- cynamon - duża szczypta
Przepis na pierogi leniwe:
- Syrop klonowy (lub miód - po 1 rż) i cynamon dodać do żółtek i rozbełtać widelcem.
- Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać razem z mąką do żółtek. Rękę oprószyć mąką i zagniatać nią ciasto przez ok. 1-2 minuty, do wymieszania się składników (uwaga - ciasto będzie się trochę lepić do ręki).
- Przygotować garnek do gotowania pierożków. Na proporcje z przepisu zalewam 3/4 garnka średniej wielkości (część wody zostanie w pierogach, a zanim wszystkie pierogi zdążą się ugotować część wody wyparuje).
- Blat lub stolnicę podsypać mąką. Odrywać niewielkie kawałki ciasta i rozwałkowywać je palcami. Uformowane wałeczki przemieszczać na miejsca z większą ilością podsypanej mąki (gdy pierożki dłużej poleżą, zaczynają przyklejać się do podłoża)i lekko spłaszczyć. Wałeczki pokroić na mniejsze kawałki, o długości ok. 4-5 cm, po lekkim skosie.
- Pierożki wrzucać partiami na zagotowaną wodę (po 10-12 sztuk). Uwaga - woda nie może zbyt mocno się gotować/bulgotać. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotować przez około 2-3 minuty, następnie wyjmować cedzakiem na talerz.
Podawać w wersji ugotowanej (po lekkim ostygnięciu) lub podsmażyć (po całkowitym ostudzeniu) na maśle klarowanym, z obu stron, do zarumienienia. Podsmażone na maśle pierożki można dodatkowo oprószyć bułką tartą.